Rasisme i uniform?
Leste nettopp saken om Anne Marie Huck Quaye (33) og Daniel Ashitey Quaye (35) som opplevde å bli mistent for tyveri da de de lastet ting som skulle sendes til et barnehjem inn i en varebil. Gjestene på kafe Bolivar på andre siden av gata tok bilder av dem og mente de var tyver, og selv om de fikk forklart at alt som ble båret inn i bilen var ting de hadde fått etter opprydding i bygården, ga de seg ikke og ringte politiet. 

Og her burde historien egentlig sluttet. At det finnes hverdagsrasister som ringer politiet når de ser innvandrere med noe dyrt mellom hendene, er ikke noe sjokk. Men i stedet for at politiet avklarte situasjonen og ba kafegjestene jekke ned fordommene sine, ble det mer bråk. De godtok ikke bankkort som ID fra Daniel Ashitey Quaye, som opprinnelig er fra Ghana, men krevde pass. En rutinekontroll ble plutselig til en utlendingskontroll, som ikke hadde noe med saken å gjøre. I tillegg kjeftet de på paret da de fortalte at de opplevde det hele som rasistisk diskriminering, og gjorde ingenting for å hindre kafegjestene fra å ta nye bilder av dem.

I stedet for å gå etter dem som startet bråket, gikk politiet etter dem som sa i fra om rasisme. Elegant. Episoder som dette gjør det mer fristende å bite det i seg enn å si ifra.


Det trengs nulltoleranse mot hverdagsrasisme. Men mot politiets oppførsel burde det ikke være nødvendig med nulltoleranse, for det skal rett og slett ikke skje. Nå har riktignok ikke politiet kommet med sin versjon av saken, men sånn det ser ut hittil er det to politifolk i Oslo som ikke bør få gå i uniform igjen. 

Ps: På nettsidene sine skriver kafeen at "Bolivar ønsker å gi deg en opplevelse utenom det vanlige. Vi har hentet impulser fra mange spennende kulturer." Så hvis du vil oppleve noe utenom det vanlige, og hente impulser fra spennende, men ganske intolerante kulturer, anbefales det å komme bærende på verdifulle ting utenfor Bolivar en fredagskveld.

8 kommentarer

ikke-rasistisk ungdom

11.04.2012 kl.17:00

Hverdagsrasisme er blitt et begrep som UTELUKKENDE omtaler rasisme dersom det er hvite personer som utøver det mot personer av utenlandsk opprinnelse. Dersom rasismen hender den andre veien - eksempelvis i fotballkamper med lag fra øst mot lag fra vest, der skjellsord som "homse","fittehelvetteblondehelvette" og klassikeren "jeg skal drepe deg etter kampen" - blir TOTALIGNORERT, Kanskje vi skal se begge veier istedenfor å være så jævla forsiktige med å påpeke hudfarger. Vi er alle mennesker og overdreven fokus på såkalt "hverdagsrasisme" kan skape motsatt effekt av hva jeg antar er ønsket effet; nemlig mindre fokus på rase.

Og forresten, det er ikke rasisme bare fordi en hendelse involverer personer av utenlandsk opprinnelse.

ikke-rasistisk ungdom

11.04.2012 kl.17:24

Jeg sier ikke at det ikke eksisterer hverdagsrasisme, for det vet jeg at det gjør. Og jeg sier heller ikke at akkurat denne saken ikke er rasisme, for det er det fullt mulig at den er. Men det dere gjør er å blåse opp en sak, som for å påpeke at: "Det finnes tusen saker akkurat som denne, med hverdagsrasime akkurat som i denne saken".

De sakene hvor rasismeanklagelsene er basert på hakket tynnere grunnlag blir derimot ikke utbredt, men bare fortalt i korte trekk. (F.eks. korte utsagn som: Det trengs nulltoleranse mot hverdagsrasisme. Men mot politiets oppførsel burde det ikke være nødvendig med nulltoleranse) Hvor det åpenbart antydes at dette er POLITIET som driver med rasisme, og IKKE den lille gruppen individene som faktisk utøvde hva dere omtaler som rasisme (som sagt: jeg vet ikke hva som hendte i denne saken spesifikt).

På en generell basis blir det for søkt å skulle si at det er politiet som driver med rasisme, når det ganske åpenbart kun er en gruppe personer, og hverken politiet eller noen andre som enhet. Å blåse opp en slik sak, kalle det for hverdagsrasisme, som for å si at "dette skjer hele tiden" er å være trangsynt, samt nekte å se hva som faktisk er. Jeg er ikke spesielt interessert i politkk, men hjernevasking som dette gjør vondt å se. Den eneste veien ut av hverdagsrasisme er å ha mindre fokus på rase.

http://iveraastebol.blogg.no

11.04.2012 kl.22:29

Tror du har misforstått litt. Jeg påstår ikke at politiet generelt driver med rasisme, men at det som skjedde akkurat her virker rasistisk. Jeg har heller ikke ment å kalle politiets oppførsel for hverdagsrasisme, det var kafegjestene som sto bak hverdagsrasismen her. Jeg har høyere forventninger til politiets oppførsel enn småfulle (?) kafegjester, derfor mener jeg de må tåle å vurderes strengere.

At noen typer rasisme går begge veier er riktig, men en avsporing fra saken. Tips meg gjerne om andre tilfeller av rasisme, så kan det hende jeg blogger om dem også.

Herjafader

14.04.2012 kl.01:44

"Nulltoleranse mot hverdagsrasisme". Hva foreslår dere som løsning, å sende de til de gode gamle arbeidsleirene (gulag)?

http://iveraastebol.blogg.no

14.04.2012 kl.14:03

Vi foreslår at folk som er vitne til hverdagsrasisme ikke skal godta det, at man skal si ifra og hvis det er grovt anmelde det til politiet.

Ps. Rød Ungdom er ikke for arbeidsleirer, har aldri vært det og kommer aldri til å bli det. Vi vil at arbeidere skal ha mer makt og frihet på jobben, ikke mindre.

Einar

21.04.2012 kl.18:21

Rasisme går begge veier, og en bør ta tak i det begge veier. Likevel er det de mørkhudede som er minoriteten i dette landet, og det er flest hvite i høytstående stillinger, og det vil være katastrofalt dersom det blir en generell oppfatning i den etnisk norske befolkningen om at rasisme mot annen hudfarge er greit. Da vil vi ende opp med en undertrykket minoritet, slik det skammelig nok har vært i lange tider i store deler av verden.

Desuten har det litt med historien å gjøre. Ingen kan påstå at det den hvite befolkningen historisk sett er blitt undertrykket av svarte i særlig grad. Derimot er det et faktum at den svarte delen av befolkningen er blitt sterkt undertrykket av hvite. Og dette har fortsatt i lang tid, selv om det gjennom mange tiår er blitt kraftig vannet ut. Og der ligger egentlig hele ankepunktet. Jeg har faktisk aldri opplevd rasisme fra en mørkhuded person mot meg. Derimot har jeg flere ganger vært vitne til rasisme mot mørkhudede.

Og en kan argumentere med at personene kommer fra andre steder og bør inrette seg etter våres samfunn og bør tåle å bo her osv. Men det er faktisk ikke deres skyld at det er krig og elendighet der de kommer fra. Historisk sett er det snarere vår skyld.

Sosialisten.

23.04.2012 kl.22:45

Jeg syns dette var utrolig skamfullt. Men som nevnt tidligere med at det ikke går andre veien.

Ta det med ro, jeg satt og fnyste over Tchawe(?) fra Madcon, når han raste mot plumbo. Ettersom han har kaller alle nordmenn for bleikfisker og uttalte på tv: ''Jeg trodde du var en grisefeit dame jeg!'' Etter at noen litt større kvinner forlot scenen.

Jenny

24.04.2012 kl.16:25

Til "sosialisten": For det første, så var det Yousef fra Madcon som uttalte de siste, berømmelige ordene (ikke at det er noe bedre, men rett skal være rett) og for det andre er det helt irrelevant. Det handler i verste fall om sexisme og latterliggjøring av overvektige.

Det Iver tar opp her dreier seg om hverdagsRASISME. Å kalle noen "bleikfis" er på ingen måte rasistisk, det oppleves vel sjelden slik. Om noen sier "alle hvite mennesker liker å drepe folk fordi Breivik gjør det" er det i kategorien "generalisering på grunnlag av rase" og dermed, vil mange si, rasistisk. Andre mener at det er diskriminerende, men at rasisme forutsetter en undertrykking - og, som Einar så korrekt påpeker, det er ikke de HVITE som har blitt undertrykt av de svarte.

Man må vokte seg for å avspore en viktig debatt ved å si "det går begge veier". Det er godt mulig det gjør det, selv om jeg aldri har opplevd det selv, men jeg vil likevel si at når en minoritet blir undertrykt og diskriminert av en majoritet er det mer alvorlig enn vice versa. Saken her dreier seg om hvorfor man automatisk går ut fra at noen mennesker har stjålet fordi de har en annen hudfarge. Den berømmelige sykkelsaken, om den svarte mannen som ble stoppet av politiet åtte ganger fordi de trodde han hadde stjålet sykkelen, er et nærliggende eksempel. Ingen stopper hvite mennesker med samme sykkel. Derfor baserer det seg på fordommer om at 1. svarte mennesker har mindre penger enn hvite og 2. derfor må dyre eiendeler, f. eks. sykler, som svarte mennesker har, nødvendigvis være stjålet. Til slutt limte mannen kvitteringen inne i hjelmen så han kunne avvise påstanden om tyveri med én gang.

Det er nok mer rasisme i politiet enn vi skulle ønske og enn vi liker å tro.

Skriv en ny kommentar

hits