8. mars-appell

Her er appellen jeg holdt på Hamar i går:


Gratulerer med dagen!

I dag stilte TV2 et spørsmål: Trenger vi kvinnedagen?

Da ble jeg litt sur, så jeg svarte kort:

Hvert år blir 10 000 kvinner voldtatt eller forsøkt voldtatt. Spør dem.

Og det er mange andre man burde spurt om dette.
Alle de kvinnene som jobber deltid mot sin vilje, for eksempel.
Eller hver fjerde kvinne, som blir utsatt for vold av noen de er glade i, og som kanskje frykter å bli slått når de kommer hjem.

Jeg synes altså ikke vi trenger å spørre om vi skal ha en kvinnedag. Men vi kan gjerne spørre om hva vi skal bruke den til.

Tone Damli Aaberge mener nok at vi skal bruke dagen på å heie på jenter.
Hun har sagt «Der jeg kommer fra betyr feminisme å heie på andre jenter, uansett hvilke valg de måtte ta.»
Vel, der jeg kommer fra handler feminisme om å ta jenter på alvor, uansett hvilke valg de måtte ta.
Det handler om å si ifra hvis man er uenig med dem, ikke heie på dem som om de skulle være barn eller kjæledyr.

Derfor skal jeg ikke bruke kvinnedagen på å sende varme tanker til Anna Anka eller gi Tone Damli Aaberge en klapp på skulderen.

Jeg skal bruke den på å feire alt det feminister før oss har fått til.

Feire rett til å stemme
Feire kontroll over egen kropp, at man bestemmer selv om man vil ta abort om man blir gravid.
Og ikke minst:

Feire at vi har kommet langt på å gi kvinner reell mulighet til arbeid
Norske kvinners yrkesdeltakelse har økt fra knapt 50 prosent på begynnelsen av 1970-tallet til over 75 prosent i dag. Det er 16 prosentpoeng mer enn gjennomsnittet av industrialiserte land i OECD. Hadde kvinner i Norge jobba like lite som resten av Europa, ville vi gått glipp av verdier tilsvarende hele oljeformuen. Det er verdt å være stolte av.

Vi har kommet langt på veien, men vi skal mye lenger.

Derfor skal vi også bruke dagen på å gå nye skritt på den veien mange har gått før oss

Og på særlig ett område har vi ikke kommet langt nok: Kampen mot voldtekt
Når vi snakker om voldtekt, blir det fort et spørsmål om hvilket type problem det er.
Noen mener det er et kvinneproblem ? at løsningen ligger i at jentene passer på hva de har på seg og hvor mye de drikker.

Andre mener der er et innvandrerproblem ? at løsningen ligger i å sperre alle asylsøkere inne.
Men dette er verken et kvinneproblem eller innvandrerproblem.

Det er et mannsproblem!

Det er menn som voldtar, og det er menn som må slutte å voldta om problemet skal løses. Menn må rett og slett bestemme seg om de vil være en del av løsninga, eller en del av problemet. Menn må ta ansvar for sin egen oppførsel, for hvordan kompisene oppfører seg, fedre må prate med sønnene sine om dette. I tillegg må kjønn på timeplanen i skolen. Så skal vi selvfølgelig sørge for nok penger i politiet til etterforskning og sånne ting også, men alt det hjelper lite hvis ikke vi gjør noe med gutta.


Til slutt synes jeg vi skal bruke 8. mars til å minne oss selv på at feminisme handler om frihet.
Rosa Luxemburg, polsk revolusjonær og et av mine forbilder sa en gang: Den som står stille merker ikke lenkene. Det er et godt bilde på den kjønnsfriheten vi tilbys i dag: Friheten til å være som de andre. Feminisme, derimot, handler om friheten til å være seg selv, uavhengig av rollen samfunnet prøver å presse deg inn i.

Derfor er det å gå i tog på 8. mars et skritt på veien mot å bryte lenkene. Takk for at dere stilte opp, og takk for meg.

5 kommentarer

Espen

09.03.2012 kl.18:42

Et av "problemene" jeg har med å "feire" kvinnedagen er at menn ikke har noe lignende dag, også har kvinner det enklere for f.eks få en forfremmelse noen plasser, pga. sjefen er en pervo og jeg vil ikke gå inn på detaljer.... Men dette er på en måte poenge mitt http://www.youtube.com/watch?v=4JA4EPRbWhQ

Og jeg vil ha like stilling ikke at feministene har overtaket derfor var det jeg meldte meg med i RU

Jenny

12.03.2012 kl.13:09

Espen: Tror du har misforstått. Siden jeg ikke gidder å gå i en diskusjon med deg nå vil jeg påpeke at den internasjonale mannsdagen er 19. novemeber. Bare å markere den, om du måtte ønske.

DataN00b

16.03.2012 kl.15:22

Hei der, Iver

Fint å lese at du har feiret kvinnedagen. Selv markerer jeg verken kvinnedagen 8.mars eller mannsdagen 19. november. Jeg gir selvfølgelig en heads - up til mine arbeidskolleger, slik at de vet når de skal markere kvinnedagen, men ofte blir ikke markeringen større enn "i dag er det kvinnedagen", etterfulgt av "å, så fint, da".

Og nå, den store løsningen på mannsproblemet som du her statuerer. Ifølge din løsning er alle menn skyldige i hver eneste en av de 10 000 voldtektene som blir begått årlig. Dette er en kollektivistisk tankegang. Det er de som voldtar som er i skyld i voldtektene, og derfor er det viktig å straffe kun de som begår voldtektene. Dessverre hender det seg altfor ofte at politiet ikke har domfellende bevis som er sterke eller mangfoldige nok til at man kan med sikkert vite hvem som begikk voldtekten, og dermed blir saken henlagt. Dette er et direkte resultat av mangel på økonomiske ressurser, ikke et ønske om kjønnsdiskriminering.

Hvis du vil at jenter skal kunne gå trygt ute om kveldene om det så er i Oslo, Trondheim eller Stavanger, foreslår jeg at du demonstrerer for at politiet skal bevilges mer penger i det kommende statsbudsjettet.

Lisbeth Mangen

28.03.2012 kl.08:39

Disse bildene er tatt i Hamar. Hilsen lokalgeografisk entusiast.

Lisbeth Mangen

28.03.2012 kl.08:41

kødda.

Skriv en ny kommentar

hits