FyllafellaDet er fortsatt for lett å gå i fyllafella i ungdomspartiene. Vi trenger en debatt om alkoholkultur som er ærligere og mer edruelig.


Ukas sjokk var utvilsomt voldtektsanklagen mot Venstre-nestleder Helge Solum Larsen. At slikt kan skje i FrP har vi begynt å vende oss til, men Venstre? Det viser vel bare at ukultur knyttet til alkohol og sex ikke følger partipolitiske skillelinjer. I kjølvannet av saken har det dukket opp en debatt om alkoholkulturen i ungdomspartiene. Det er bra, selv om den ikke kan knyttes for tett opp til selve voldtektssaken. Folk har ansvar for det de gjør uansett promille, og det handler sånn sett mer om holdninger enn om alkohol.

Men skal vi først diskutere alkoholkultur i ungdomspartiene, må det gjøres åpent, ærlig og nyansert. Hittil har jeg sett lite av det. Samtlige ungdomspartiledere (kanskje inkludert meg selv?) har framstått som rene søndagsskolelederne, som forsikrer at her er alt i skjønneste orden, og holder enten fram regler om totalforbud eller knallharde retningslinjer for at folk under 18 år ikke drikker i partisammenheng. Men man skal ikke ha traska lenge i ungdomspolitikken for å oppdage at alkoholregler og alkoholpraksis er to forskjellige ting. Det er denne avstanden som er problemet.. Før vi diskuterer det, virker ikke viljen til å ta et oppgjør med dårlig alkoholkultur så ektefølt.

 

AUF er for eksempel svært strenge på sommerleiren sin, men desto mindre på landsmøtene. Det er ingen hemmelighet at AUF har pleid å heve landsmøtet sitt hver kveld og åpner det igjen dagen etter, så delegatene kan gå på fylla uten å bryte alkoholforbudet. Og det finnes flust av historier om medlemmer under 18 som har fått bli med på festen. Da virker det rart at Eskil Pedersen i dagens Klassekampen etterlyser flere alkoholforbud hos de andre, før han har rydda opp i eget hus. Men AUF stikker seg ikke ut. Er du 16 år og vil drikke i Unge Høyre-sammenheng er heller ikke det særlig vanskelig, og sånn er jeg redd det vil fortsette. Samler man et par hundre ungdommer til konferanse og lar dem over 18 drikke, kreves det en enorm innsats for å sørge for at dem under ikke også lurer seg med på leken.

Poenget med å dra fram dette er ikke å sverte andre eller framstå som moralsk overlegen. Også i RU har vi hatt problemer. Reglene er riktignok strengere enn hos de fleste andre: Det er alkoholforbud på alle arrangementer (også landsmøtet, sommeravslutninger, konserter osv). På kvelden etter at arrangementer er slutt får ingen drikke alkohol før kl 22 uansett alder. Fram til da er det alkoholfritt sosialt opplegg for dem som reiser seint hjem. Etter det kan de som vil gå ut og drikke på et utested, mens dem under 18 som ikke har reist hjem enda har tilbud om å se film hos en i sentralstyret.

At vi drikker på et utested utelukker i utgangspunktet at folk under 18 får være med. Likevel er det vanskelig. Siden arrangementet offisielt er over og festen etterpå bare er en uformell samling, er det ikke alle som mener de må forholde seg til de kjørereglene Rød Ungdom ønsker. De fleste 16-17-åringer i dag drikker, og har lyst til å drikke også sammen med vennene de har i Rød Ungdom etter et arrangement. Derfor har det skjedd at mindreårige har kommet seg inn og vært med på festen, uten at noen har sørget for å få dem kasta ut. Sånn kan det ikke være, og her trengs det en oppstramming.

Samtidig er det ingen løsning å praktisere totalforbud både under og utenfor arrangementer. Mange som er aktive i ungdomspolitikk bruker mesteparten av tiden sin på det, og får sine nærmeste venner der. Hvis vi ikke skulle få lov til å ta oss en fest sammen i blant, ville det til slutt bare vært evangelistene igjen. (Da hadde KrFU med ett blitt det største ungdomspartiet, for å si det sånn). Målet er å erstatte alkoholukultur med alkoholkultur, der fylla er forbeholdt dem som er gamle nok og ikke er en anledning til å gjøre ting du ikke hadde gjort om du var edru. Med unntak av å danse på bordet, naturligvis.

 

Jeg skal også være helt ærlig om at disse reglene er slitsomme i blant. Man er sliten etter å ha jobba hardt gjennom en hel helg, og er frista til å bare komme seg ut og ta en øl framfor å måtte vente til kl 22 og sørge for at folk holder seg til reglene. Men det er bare i øyeblikket. Sett under ett er det utvilsomt verdt det for å holde på en trygg alkoholkultur, og for at de yngste medlemmene våre skal slippe å føle seg som annenrangs medlemmer fram til de er gamle nok til å være med på festen.

 

Nå får jeg sikkert kjeft for å framstille ungdomspartiene som skumle fyllafeller. Det er de stort sett ikke, og flertallet har nok bare gode minner fra å feste med ungdomspartiene. Men det finnes store svakheter med måten det gjøres på, og de forsvinner ikke om vi tier dem i hjel.  

12 kommentarer

kritiskekristine

09.02.2012 kl.14:53

Du har noen gode poeng :) Det er klart at ungdomspolitikere som bruker mesteparten av tiden sin i partiet og har mange venner der, har lyst til å nyte alkohol ved noen anledninger. Men selvfølelig bør man følge loven også, og ikke skjenke personer under 18 alkohol. Men jeg skjønner ikke at det skal være så vanskelig for voksne å innha litt drikkekultur, man trenger jo ikke drikke seg snydens på slike arrangementer. De eldre burde gå foran som gode rollemodeller på hvordan man drikker uten å oppføre seg som ville dyr :) Og plutselig høres jeg ut som en gammel tante! Jeg begynte å drikke lenge før jeg var 18, men jeg var stort sett i et slikt miljø der det ble sett ned på å drikke seg fra forstand og gjøre dumme ting. Så da oppfører man seg, eller blir kastet ut, slik burde det tydeligvis være i politisk sammenheng og :)

Joar

09.02.2012 kl.15:10

Nyansert og ærlig, Jeg liker det :-)

Hilsen eks-aktiv i UV.

Frida

09.02.2012 kl.16:18

Betyr dette at vi får se deg danse på bordet etter LM? Når klokka er over 22.00, og alle mindreårige har fått et sted å være, så klart.

Anonym

09.02.2012 kl.16:50

"Nyansert og ærlig??" Du trekker i første paragraf inn "at dette kan skje i FrP har vi vent oss til". Nå er ikke jeg noen større fan av FrP selv, men hvis du ikke skjønner at media blåser opp saker om FrP så har du da faen meg ingenting du skulle ha sagt.

FrP politiker hadde kamera på badet? Fulgt av avisen i ukesvis.

Pedofil DNA-Ordfører har hatt et seksuelt forhold med en mindreårig jente? Ikke engang forsidesak.

Slutt å hate på FRP, det er patetisk og de fortjener det ikke.

anon

09.02.2012 kl.17:09

hahaha, media blåser opp saker om FrP. Nå har jeg hørt det og. FrP blåser opp saker om FrP, kamerat. Mediene greier knapt å holde tritt ;)

Øivind

10.02.2012 kl.12:57

Anonym, no skal eg ikkje prøve å leggje ord i munnen på Iver, men kommentaren om at vi er vande til at dette skjer i FrP, kan eg vanskeleg tolke som noko anna enn ei spissformulering om debatten i etterdønningane. Det har vore fleire oppslag om overgrep i FrP i det siste, men det har ikkje vore mykje debatt i offentlege media om det som fenomen. Når dette no skjer i Venstre, er det ikkje lenger noko som skjer i *FrP*, men noko som skjer i *normale politiske parti*, og skaper dermed ein større debatt i offentlegheita.

Kort sagt: Media ser ikkje på FrP som eit politisk parti på linje med andre, og vert ikkje overraska over snusk som skjer der. Når det plutseleg skjer noko liknande i andre parti, er det mykje meir alvorleg.

Aro Gant

10.02.2012 kl.13:09

Hvor mye tjener du på den pay-per-click annonsen nederst på siden?

Maria amarni

10.02.2012 kl.14:20

Hei, fin blogg du har! :-)

Jeg har en bra måte for deg å få ekstra lesere på! Lag ett blogg innlegg hvor du skriver at brukerene kan vinne en I pad 2! Du går inn på min blogg/url og deltar i trekningen. Da får du oppgitt en adresse som du kan spre videre til venner og bekjente. Og for hver person du får til å delta så øker sjansen din for å vinne betraktelig!!

Lykke til! :-)

Det anbefales virkelig å lage blogg innlegg! Jeg gjorde det i den siste trekningen de hadde og jeg vant da en Iphone! :-)!!

http://iveraastebol.blogg.no

10.02.2012 kl.14:47

Aro Gant: Spør blogg.no, jeg tjener ikke en krone.

Petter

10.02.2012 kl.17:02

Tidlig krøkes om god dobbeltmoralsk politiker skal bli...

Harry

10.02.2012 kl.17:10

Jeg synes du burde vært enda litt mer ærlig: Det eneste verdifulle med ungdomspolitikk, måtte være at det gjøres nyttig arbeid der. Det vi da må snakke om, er prioritering jobben som skal gjøres.

Kommer du til et politisk møte med ideer om at det skal natterangles, er du like malplassert som en oljearbeider som kommer full på jobb.

Les gjennom det du skriver i et slikt perspektiv, så ser du nok at du er litt ute på vidda. Tenk på om Statoils fokus hadde vært hvordan man takler at folk er fulle på jobb uten at de skader hverandre. Tenk på om fokus hadde vært sånn i andre deler av samfunnet. Hadde du turt å fly?

Ser vi på ungdomspolitikken, er det lett på peke på sider som er direkte samfunnsskadelige:

1) Det som enkelte kaller nettverksbygging, betyr vel egentlig bare at fremtidige jobber og annet går til bekjente, og ikke de mest kvalifiserte?

2) Politisk skolering... Er ikke det bare et annet ord for hjernevask? Opptak av argumenter man ikke har tenkt tilstrekkelig igjennom. Er samfunnet i det hele tatt tjent med en politikerklasse som aldri har gjort Guds skapte grann annet enn politisk kverulering?

Altså: Dere samler en bunke myndige og umyndige unger for å lære dem kameraderi og trådtrekking, samt ferdigsydd argumentasjon - slik at de slipper utenom enhver erkjennelsesprosess - og så er utfordringen hvordan man unngår at læremestrene skjenker ungene fulle og puler dem?

Mitt råd er at dere, i den grad dere mener politisk ungdomsarbeid er verdifullt (hvilket jeg IKKE mener) er at dere tar dette "arbeidet" like seriøst som ethvert annet arbeid. Da må den sosiale dimmensjonen nedprioriteres akkurat som den nedprioriteres alle andre steder hvor man tar en oppgave seriøst.

Dersom f.eks. et antall flygeledere skal på kurs på din regning (betales over skatten): Hvilken nytte har det for deg at de går på fylla på kvelden? Hvilken nytte har det for arbeidsgiveren? Hvilken nytte har det for den enkelte?

Hva er det som gjør fylla til en integrert del av politisk arbeid? Sannsynligvis samme sak som gjør at de som er verdt å samle på, styrer utenom!

Beklageligvis ender denne smørja opp med at riskpolitikken fylles opp av snørrhvalper, i stedet for folk som vet hva livet består av. Vi ender opp med en politikerklasse som ikke har annet enn forakt til overs for sakkunnskap. Politikere som tror de kan beherske ethvert fagfelt i samfunnet. Idioter som tror at ideologi er tilstrekkelig rettesnor, enten de snakker om restrukturering av Norad, Norads budsjett, plassering av forsvarsanlegg, bedriftsbeskatning, utdanningspolitikk, regulering av landbruket eller finansinvesteringer - og som heller ikke har den personlige ballasten som skal til for å hanskes med de ungsauene de skulle være mentorer for.

Anonym

10.02.2012 kl.19:22

"anon": Det er på grunn av sånne som deg at dårlige ting skjer i verden. Jeg er ikke politisk aktiv, men frihetselskende. Det jeg ser fra et politisk ståsted som ikke støtter noen partier, er at venstrefløyen er kjempeglade i å grave å rakke ned på høyrepartiene. Det jeg ser som typisk "venstreholdning" er at deres synspunkter er alltid riktige og SÅ mye bedre en alle andres. De andre partiene kan gjerne krenkes, fordi de tar "feil".

Dette er en av de få grunnene til at jeg beskytter høyrevingen, selv om jeg ikke står for de samme tingene som de norske høyrepartiene.

Skriv en ny kommentar

hits