Ikke til å spøke med

I dag slipper jeg til Jakob Pedersen Nygård, leder i Oslo RU, som gjesteblogger:


Du spøker ikke om vold mot minoriteter.


Tidligere denne uken skrev studieleder i FRPs lokallag i Time kommune, Edvard Auestad dette på sin åpne facebook-profil: «Me må kanskje finne fram børsene alle mann å gå te krig mod alle utlendingane,». Edvard Auestad har selv i ettertid sagt at dette var en dum ting å gjøre, men understreker også at det var en spøk. Det jeg finner sjokkerende er at sentralstyremedlem i Frp, Pål Morten Borgli uttaler at "spøken er så åpenlys at han ikke fatter at media velger å lage en sak på det".

For det første er det ganske spesielt at en norsk politiker «spøker» med å oppfordre til vold mot en minoritet i Norge. Hvis en politiker i Rødt hadde «spøkt» med å ty til vold mot kapitalister, hadde nok dette også blitt slått stort opp. Hvis man hadde skrevet «Me må kanskje finne fram børsene alle mann å gå te krig mod alle jødene,» i stedet, hadde det uten tvil blitt oppfattet som anti-semitistisk og ikke noe en norsk politiker hverken burde eller kan gå rundt å spøke med.

For det andre, det er ti år siden drapet på Benjamin Hermansen. Tolv år siden indiskfødte Arve Beheim Karlsen druknet etter å ha blitt jaget på Sogndalselva, under tilrop som ?drep negeren!?. I 1985 ble fasaden på Nor moské i Oslo ødelagt av en sprengladning utplassert av lederen av Nasjonalt Folkeparti. En kvinne ble skadd i angrepet. Sagene Skole, skolen jeg selv har gått på i 10 år, mottok på starten av 80-tallet trusler fra ny-nazister fordi antallet innvandrere på skolen var høyt. Det ble blant annet framsatt bombetrusler via telefon før barnetoget på 17. mai. I tillegg til Nor moské, har mer enn 20 religiøse sentre, flyktningeboliger, butikker eid av innvandrere og asylmottak blitt utsatt for brannstifting og sprengladninger fra 1985 og frem til i dag.

Poenget er at politisk motivert vold mot innvandrere har skjedd og kan skje igjen i Norge. I Sverige bruker den nasjonal-sosialistiske organisasjonen Svenska motståndsrörelsen vold som et virkemiddel for å fremme kampen deres og i Englad bruker den Islamfiendtlige organisasjonen vold mot politiske meningsmotstandere og muslimer aktivt. Da er det ikke greit å spøke med å finne våpen for å angripe innvandrere.

For det tredje, som Frank Aarebrot sa «Det finnes uberegnelige mennesker der ute som ikke vil forstå at dette er en spøk. Å oppfordre til bruk av vold er faktisk forbudt selv om det er en spøk». Når man har en åpen facebookprofil kan hvem som helst lese hva du skriver. Som politiker må du forvente at hvem som helst leser det du skriver. Også de som ikke klarer å skille mellom en spøk og en faktisk oppfordring til vold. Det er skuffende at Pål Morten Borgli ikke tar dette alvorlig men derimot påtar seg offerrollen ved å skylde på media. Hvis Frp ikke ønsker å måtte påta seg offerrollen hver gang en slik sak kommer opp, kan de starte med å rydde opp i egne rekker og ikke prøve å rettferdiggjøre ting som åpenbart ikke hører noen steder hjemme.


5 kommentarer

kritiskekristine

08.02.2012 kl.15:44

Jeg er helt enig med deg, og jeg kan ikke forstå at ikke det partiet der skjønner at det blir bråk når man ytrer seg på den måten. Lærer de aldri?!

Men jeg må si jeg ble fryktelig irritert når jeg så at Antifascistisk Aksjon Bergen hadde sendt trusselbrev til et medlem av Norwegian defence league. Jeg er ikke enig med organisasjonen deres, men den slags virkemidler for å stoppe dem er jeg imot.

Så det er visst ikke bare Frp som går over streken for tiden!

Seher

08.02.2012 kl.15:55

Kristine: Jeg har aldri hørt om den hendelsen du beskriver der. Kan du utdype? sende en link?

Du skrev: ...Antifascistisk Aksjon Bergen hadde sendt trusselbrev til et medlem av Norwegian defence league...

08.02.2012 kl.19:22

<sisiis

Jakob

08.02.2012 kl.19:23

Halla. Bra at du likte innlegget.

Har lest om saken du refferer til. For det første vi har eller har hatt ingenting med AFA å gjøre. Har også aldri hørt om AFA Bergen før. Kan hende det bare er noen idioter som prøver å tøffe seg. Det er heller ikke nytt av høyreekstreme "finner" på sånne saker for å få sympati eller for å skremme.

Tar selvfølgelig avstand fra denne type trusler men det har altså ingenting med oss å gjøre.

kritiskekristine

08.02.2012 kl.21:29

Jakob: jeg mente selvfølgelig ikke at de har noe med Rødt og gjøre ;-)

Skriv en ny kommentar

hits