Ble seksuell trakassering funnet opp i Pakistan?

Jeg har lagt merke til at noen har begynt å legge igjen henvisninger til bibelvers i kommentarfeltene her. Derfor skal jeg gjøre en crowdpleaser og skrive litt om å se flisen i sin brors øye, uten å se bjelken i sitt eget osv. Det er egentlig ikke en tekst, det er en oppgave.

Trinn 1:
Les denne nyheten (og bli sint på at folk oppfører seg på den måten).

 

Trinn 2:

Se dette klippet...

...og spør deg selv om det egentlig går an å kalle seksuell trakassering en "importert kultur".

Henvisningen til bibelverset er forresten litt dårlig, siden det antyder at seksuell trakassering fra menn med minoritetsbakgrunn er mindre alvorlig enn seksuell trakassering som etniske nordmenn står bak. Jeg tror seksuell trakassering er like ille uansett hvem som står bak. Derfor er det ganske frekt overfor ofrene for overgrep gjort av etniske nordmenn at det kun snakkes om overgrepene "de andre" gjør. 

Ideen om en "importert kultur" har spredd seg de siste årene: seksuell trakassering og kvinnefiendtlige holdninger er en trussel som "de andre" har tatt med seg til landet vårt og utsetter "våre kvinner" for. Og FrP har ikke stått alene om retorikken, se bare hva Jenny Klinge (SP) klarte å lire av seg i våres. Problemet er at det rett og slett ikke er sant. Det er dessverre slik at kvinnefiendtlighet også er en del av den norske kulturen, og har vært det lenge. Derfor fungerer det ikke å sitte på sin høye hest og be andre ta et oppgjør med ukultur, vi må rydde opp hos oss selv også. Det er det ofte liten vilje til blant dem som er ivrigst på å kreve det av andre. Siv Jensen har bl. a. foreslått likestillingskurs for innvandrere, samtidig som FrP vil fjerne likestillingsloven og likestillings- og diskrimineringsombudet. 

Ideen om importert kultur er liksomfeminisme blandet med nasjonalisme, der problemet går fra å handle om kjønn til å handle om etnisitet eller kultur. Det er en feminisme med glidende overgang til rasisme. Men retorikken er farlig, fordi den i første omgang virker harmløs. Alle er jo for kvinnefrigjøring, lissom.

Og den er hyklersk som få: Muslimske kvinner som kjemper mot at Islam brukes til diskriminere er "frihetshelter", mens kvinner som kjemper mot kvinnediskriminering med røtter i norsk kultur, er "selvhatere".
 

6 kommentarer

Ilmi

08.12.2011 kl.15:23

SÅ BRA SKREVET!

Intensive

08.12.2011 kl.15:44

Kjempebra innlegg

karoline

08.12.2011 kl.17:18

bra innlegg!

Andreas

08.12.2011 kl.18:00

Jeg er ikke helt enig med deg her, Iver. In facto, jeg har nok så egne meninger på dette området, noe som gjør at jeg ikke blir likt av vare seg høyre eller venstresiden. Men here goes:

For en skjebnens ironi, at de konservative skal kjempe mot de enda mer reaksjonære, da de i grunn og bunn deler mange av de samme syn, "hva jeg gjør med min kone bak husets fire vegger er min sak, Gud har satt meg til herre over henne, liksom Gud er herre over meg", "hva jeg gjør med min kone bak husets fire vegger er min sak, Allah har satt meg til herre over henne, liksom Allah er herre over meg".

For å presisere, ikke alle krsitne mener det, på samme måte som ikke alle muslimer mener det. Faktisk er det veldig få, i begge leire, som støtter et slikt syn. Problemet er at de finnes. Selv blant ateister, selv blant høytstående, selv blant de som har opplevd en del her i livet, finnes de som har et meget konservativt syn på kvinner.

Men venstresiden er bekymret for og redde for å kritisere de som bruker koranen til å forsvare slike holdninger. Med det skyver man bort de progressive elementer blant muslimer, de som på en seriøs måte kan nå frem til de reaksjonære og nå gjennom med sitt budskap om at nei, koranen støtter ikke kone-juling, koranen støtter ikke hat mot noen, osv.

Dette er tragisk og skammelig, for det er nettopp disse som er en bremser for og stopper for slike holdninger. Slik som Sara Azmeh Rasmussen. Som jeg for øvrig må si jeg synes er en helt, en person jeg virkelig beundrer motet til! Det er en person som står opp mot de mest konservative for å utfordre deres syn på koranen.

Vi må ikke bli så redde for at høyresiden skal få kuppe kritikk mot muslim-konservative krefter så vi lar slike elementer få vokse fritt. Vi våget jo å ta debatten om omskjæring uten at det på noen måte gikk ut over den normale, den vanlige muslim.

I det vi "beskytter" muslimer for kritikk glemmer vi å være interseksjonalistiske og glemmer våre muslimske søstre som sitter hjemme i frykt for å gjøre mannen sin opprørt så han slår henne.

Og igjen, akkurat som jeg innledet innlegget avslutter jeg det, jeg mener på ingen måte at det er mange muslimer som er slik. På samme måte som jeg ikke mener det er mange kristne som er slik. Jeg ville heller ikke ha uttrykt meg om muslimer i denne sammenheng, da dette er noe som berører alle reaksjonære elementer (igjen, er det ikke ironisk at de konservative er motstandere mot de reaksjonære? Altså, det er jo personer med samme holdninger som dem selv som de er motstandere mot!). Problemet er... Dette er en het potet, en debatt som ikke blir tatt. Og med det er det reaksjonære elementer i samfunnet som ikke føler seg truet for sine holdninger.

Litt spent på hvordan du møter min kritikk... :)

Ida

08.12.2011 kl.20:09

Begynte å grine av videoklippet. Fy faen så sint jeg blir.

Bra innlegg!

underdunder

08.12.2011 kl.22:30

Det er helt sant det du skriver og det har ergret meg kjempelenge. Viktig video, selv om den slo litt i magen. Fikk lyst til å vise den fram i samfunnsfagen. Veldig bra skrevet.

Skriv en ny kommentar

hits