Bli sint!

Nå er jeg tilbake fra ferie, og da jeg kom på kontoret lå det en liten bok på pulten min. Bli sint! skrek tittelen. Innholdet er kort og godt en oppfordring til å bli sint. Bli sint på bankene som kjører økonomien i grøfta og gir seg selv bonus i premie. Bli sint på hvordan Europa behandler sine innvandrere. Bli sint på at alle vet hvor farlige klimaproblemene er, uten at noe skjer. Bli sint på okkupasjonen av Palestina.

 

Dette høres kanskje ut som et vervehefte for Rød Ungdom? Ikke helt. Den er skrevet av Stéphane Hessel, en 93 år gammel fransk krigsveteran som lurte døden fem ganger under andre verdenskrig. Etter det var han med på å skrive FNs Menneskerettighetserklæring og har vært fransk toppdiplomat. Nå går det utvilsomt mot slutten for den gamle skrotten, og han har en siste beskjed til dagens ungdom: Indignez vous! Boka har blitt bestselger, med to mill solgte eksemplarer over hele Europa.

Før tenkte jeg RU var for sinte for ofte, og at det sjeldent hadde så mye for seg å være så grinete. Bedre å være positive og rette seg mot løsningene som ga håp. Etter å ha lest Hessel er jeg mer i tvil. Jeg tror kanskje ikke det er en motsetning. Alternativet til å bli sint er ikke å bli optimist, men å gi faen. Eller å miste alle ambisjoner, og tenke at verden slik den er idag er det beste vi kan få (er det da du begynner å engasjere deg for billigere bensin?). Å reagere på urett, derimot, er å insistere på at det finnes noe bedre. Selve fundamentet for raseriet er altså håpet om noe bedre.

 

Kanskje burde jeg bli sint litt oftere?

 

Én kommentar

Ida

19.10.2011 kl.21:09

Bra sagt!

Skriv en ny kommentar

hits