Kjære alle medlemmer av Rød Ungdom

I dag sendte jeg en e-post til våre medlemmer. I tilfelle ikke folk leser e-post for tiden, publiserer jeg den her også.

Det som på fredag skjedde i Oslo og senere på Utøya er ufattelig trist. Mine tanker går først og fremst til ofrene og de etterlatte. Samtidig har jeg lyst til å skrive noen ord til dere som er medlemmer i Rød Ungdom. Mange av dere sitter kanskje med spørsmål eller bekymringer, som jeg kan hjelpe til med å svare på.

Mange av oss har selv vært på Utøya og har gode minner derfra. Derfor er det kanskje ekstra vondt å høre om det som har skjedd der ute. Dette er ren ondskap, som er umulig å forstå, og vi skal bruke tid til å bearbeide sorgen. Vi skal ta vare på hverandre, og vi skal gi oss selv lov til å være lei oss, sinte og triste. Det gjelder uansett om man selv kjenner noen som var på Utøya i går eller ikke.

Det vi derimot ikke skal gi oss selv lov til, er å møte hatet vi har sett med nytt hat. Hatet skal møtes med sterkere samhold. Volden skal møtes med mer frihet. Ofrene for tragedien skal hedres gjennom et samfunn så langt unna det gjerningsmannen ønsket seg som overhode mulig. Fortiden kan vi dessverre ikke skrive på nytt. Men fremtiden tilhører oss. Derfor finnes det for meg ingen mer verdig og meningsfylt reaksjon på dette, enn å fortsette å drive med politikk, og kjempe for det vi tror på.

-

Så er det sikkert mange som lurer på hva som skjer med sommerleir. Den er naturlig nok avlyst. Om det blir et annet type arrangement, vil vi finne ut i kveld (søndag). Da har ledelsen i Rød Ungdom fått samlet seg og diskutert saken, og dere vil få mer informasjon så fort vi har bestemt hva vi gjør.

-

I løpet av gårsdagen har det kommet fram mange skremmende opplysninger om gjerningsmannen og hva han mente. Som mange av dere sikkert har sett, viste det seg at han også likte Rød Ungdom dårlig. Det skal vi i første omgang ta som et kompliment. Samtidig forstår jeg det, dersom noen blir bekymret av slike opplysninger. Derfor har jeg for sikkerhets skyld vært i kontakt med Politiets Sikkerhetstjeneste i går ettermiddag. De kunne bekrefte for meg at det overhode ikke var grunn til å være redd for at noe vil skje med noen i Rød Ungdom. Verken jeg, andre i Rød Ungdom eller våre kontorer er i fare. Det er betryggende å vite.

-

Avslutningsvis vil jeg be om at folk tenker seg om når det kommer til hva man uttrykker i sosiale medier for tiden. Det er lett å bli revet med av raseri, og få mer lyst til å vise sin avsky mot gjerningsmannen enn å vise omtanke for dem som er rammet. Det råder jeg dere på det sterkeste til å ikke gjøre. Ønsker om dødsstraff for gjerningsmannen osv er å svare hat med hat, og jeg er sikker på at Rød Ungdoms medlemmer ikke innerst inne står for slike holdninger.

Ta vare på dere selv i denne vonde tiden. Om et år samles vi til sommerleir igjen. På veien dit skal vi vise at vi ikke lar oss skremme til taushet.

Varme hilsener,
Iver Johansen Aastebøl
Leder i Rød Ungdom

6 kommentarer

Carl Martin Rosenberg

24.07.2011 kl.13:50

Godt sagt, Iver! Vil benytte anledningen til å takke for de fine Utøya-opplevelsene jeg har hatt med RU. Lykke til videre!

Ida Jackson

24.07.2011 kl.14:02

Jeg slenger meg på Carl Martins kommentar: Godt sagt og takk for all den fine tiden på Utøya RUs ledelse har gitt meg i løpet av tenårene. Jeg husker at vi satt i gresset sammen med Zahir fra de afghanske sultestreikende på leiren i 2006, og at Zahir var rørt til tårer over at vi bodde i et land der så mange politisk engasjerte fjortiser kunne få samles på et sted - uten sikkerhetstiltak. Vi skal fortsette å bo i det landet.

Kristin

24.07.2011 kl.15:17

Veldig fint skrevet, Iver! Tror det er viktig at du kommer med slike påminnelser nå. Folk må for all del ikke se at slike onde handlinger klarer å skremme folk og ungdom fra å engasjere seg. Som du sier; fremtiden tilhører oss.

Morten

24.07.2011 kl.15:38

Veldig bra skrevet. Sjølv håpar eg at da blir ein leir, visa at me kan samla oss sjølv om dette her har skjedd. Me må visa at sjølv om me ikkje så altfor store så gir me oss ikkje så lett.

Daniel

24.07.2011 kl.16:13

Superdupert, Iver! Det var eit flott innlegg/e-post. Sjølv har eg aldri vore på Utøya, men to veker, det var nesten oss - eg kjennar minst ei som ikkje kom seg vekk i tide, og det er kjempetrist. Difor var det også litt trist at det ikkje vert sumarleir, for det kunne sikkert vore fint, men det vert kanskje litt for mykje om me skal byrje å diskutera kor det skal vera når det er såpass kort tid igjen. Det hadde vore fint med noko anna, kanskje til hausten eller noko liknande.

Det var også veldig flott at du tok opp det med hat, for eg ser at det er mykje av det overalt her. Det forstår ein jo veldig godt og alle må få utlaup for kjenslane sine sånn som dei vil, men kanskje ein skal gjera akkurat det der litt meir for seg sjølv, ha eit mørkt satanistisk rituale i kjellaren og heller møte verda med omtanke og kjærleik.

Sofsen

24.07.2011 kl.16:18

"Fortiden kan vi dessverre ikke skrive på nytt. Men fremtiden tilhører oss". Fantastisk.

Skriv en ny kommentar

hits