Voldtektsland er bakvendtland"Du går ikke rundt full i miniskjørt midt på natta, på samme måte som du ikke svømmer med blodige bein når det er i hai i havet," slår Anne Kathrine Nore, avdelingsoverlege ved avdeling for allmennmedisin ved Oslo legevakt, fast overfor Dagbladet. Dette gjør det nok bare enda mer fristende å oppsøke voldteksmottaket. Der sitter Nore klar med de kritiske spørsmålene, rede til å dynke deg i dårlig samvittighet.

Her er vi på ville veier. Gleder meg til den dagen leger og politi går ut og sier at ofre for mord ikke gjør nok for å ikke bli drept. Eller at Nokas-sentralen ikke skulle funnet på å ha så mange penger liggende i et hvelv MIDT i Stavanger sentrum. Hva tenkte de på, lissom?

5 kommentarer

Trond

12.07.2011 kl.21:24

Du må skille mellom skyld og ansvar. Jeg har ansvar for å passe på at ingen ting skjer med meg, men det er ikke nødvendigvis min skyld hvis noe skjer. Jentene har ansvar, ikke skyld. Noen atferd er mer uansvarlig enn andre.

Thomas Nygreen

12.07.2011 kl.23:23

Det her ble litt langt for fjesboka, så jeg tar det her:

Hadde egentlig vært greit å få lagt denne delen av debatten død, men det skjer vel ikke. Tror at alle som deltar i debatten er enige om at noe må gjøres for å stoppe overgriperne, men samtidig at så lenge «risikobildet» er sånn som den er, så er det smartere å være litt føre var og få en venn til å følge seg hjem enn å prøve å stadfeste prinsippet om at både gutter og jenter trygt skal kunne gå alene hjem i mørket. Jeg tror altså ikke denne debatten om hvem som bruker pekefinger mot hvem fører noe sted. Når det er sagt mener jeg det også er viktig å være klar på at det IKKE er ofrene som skal skjerpe seg.

Dessuten: Det har vært en del similer for eller metaforer på lettkledde jenter på byen i denne debatten, men jeg har til gode å lese eller høre en som funker. Føler liksom at debatten om hvorvidt man skal trenge å låse inngangsdøra når man går hjemmefra ligger på et litt annet plan. Men å sammenlikne byens mannlige befolkning med en flokk blodtørstige haier er vel lavmål så langt. Dette er IKKE en oppfordring til å finne på nye dårlige sammenlikninger (som du sikker selv tror er bra)!

Jeg mener det i hvert fall er to ting det er mer fruktbart å diskutere: hvordan man bedre kan ta vare på de som blir utsatt for overgrep og hvordan man hindrer potensielle overgripere fra å bli overgripere. Det første handler både om profesjonell hjelp og forståelse, støtte og respekt fra omgivelsene og samfunnet. Det andre handler i hvert fall IKKE om å stemple alle eller store grupper av menn som farlige for samfunnet.

Ferdinand Nervik

13.07.2011 kl.01:13

Jeg er forsåvidt enig i det som har blitt skrevet i kommentarfeltet, og sitter selv igjen med inntrykket av at slike debatter ofte forkludes ved at folk legger forskjellige betydninger i ordet «ansvar». Begrepsavklaringen til Trond, hvor en gjør forskjell på det å være skyldig og det å handle uansvarlig, er sånn sett grei å ha med seg.

Spørsmålet en kan stille seg her er i hvor stor grad kvinners atferd øker sjansen for å bli voldtatt av en tilfeldig mann. Personlig liker jeg å tro at menn som kan finne på å voldta utgjør ekstreme unntak. Jeg mener derfor at Anne Kathrine Nore bommer nokså kraftig med det utspillet hun er sitert på ovenfor. Kvinners bekledning og oppførsel har nok lite å si for sannsynligheten for å bli utsatt for denne typen vold, da de aller fleste menn ikke er, eller kommer til å bli, voldtekstmenn.

http://iveraastebol.blogg.no

13.07.2011 kl.10:06

I utgangspunktet mener jeg at jenter burde kunne gå naken overalt, uten å frykte å bli voldtatt. Men hvis vi først skal prøve oss på en begrepsavklaring, ville jeg heller delt i årsak og skyld, slik jussen gjør.

Hvor du går, hva du har på deg osv er naturligvis en årsak, men kan ikke brukes til å fordele skyld. Årsak er bedre enn begrepet ansvar, siden ansvar legger opp til at du har vært uansvarlig om du var på feil sted til feil tid. Da ender man opp med å gi jenter skylda.

Men hovedpoenget i innlegget mitt var egentlig at denne diskusjonen om årsak, i tillegg til å være en svsporing, KUN eksisterer når det kommer til voldtekt. Det er ganske påfallende.

Doktor Daniel

22.07.2011 kl.13:55

Meget godt poeng! Personleg tenkjer eg at viss nokon har vore ordentleg drittsekk mot meg oppigjennom long tid og rett og slett mobba meg, og eg ein dag kjem til å drepe dei, så skulle dei ha vore meir forsiktige og dei skulle ha gjort meir for å ikkje vorte drepne. I akkurat denne saka ville nok ikkje politi eller lege eller nokon andre ha vore einige med meg, diverre.

Å få tips til korleis ein kan gå gjennom gata og vere litt sikrare mot valdtekt, er meget lurt, for uansett kor lite det er hennar skuld, så bryr ikkje valdtektsmannen seg om det, gjer han vel? Det einaste som er viktig er at viss noko fyrst skjer likevel, så er det berre hans skuld. Viss ein veit med seg sjølv at ein ikkje er i stand til å gå på gata utan å valdta nokon viss dei har miniskjørt, så skal ein sjølv tenkje på at ein kanskje ikkje skal gå ut om natta i akkurat dei strøka der dei får lyst til å valdta, eller kanskje oppsøke hjelp.

Skriv en ny kommentar

hits