Bør idrett og politikk blandes?

Ikke nødvendigvis. Det må være lov å slappe av litt i blant, det er slitsomt med dem som alltid må finne ut hvem det er "politisk korrekt" å heie på. Men når irske rugby-spillere stiller opp for å støtte andre runde med Ship to Gaza, er det bare kult.

Men det er langt fra første gang idrett blir politikk. Siden jeg gikk idrettslinja, hadde jeg dette på pensum. Derfor får dere tre av mine favoritter i sjangeren idrett+politikk:
- På 30-tallet laget arbeiderbevegelsen sitt eget idrettsforbund, AIF, i opposisjon mot det elitepregete Landsforbundet. De prøvde til og med å lage sitt eget altenativ til OL, og boikottet Hitlers nazi-OL i 1936 til fordel for sitt egen opplegg i Barcelona. Men den spanske borgerkrigen brøyt ut rett før, så det måtte avlyses. Franco ødela altså ikke bare et helt land med sitt diktatur, men også et arbeider-OL.

- Da Oddvar Brå gikk over fra Madshus- til Fischer-ski i 1973, ble det bråk. Brå hadde solgt seg til utenlandsk storkapital, og man fryktet at norske arbeidsplasser sto i fare. Saken endte i Stortinget, og presset ble til slutt så stort at kontrakten ble avbrutt.

- Da Drillo ble spurt om han var bekymret for kneskaden til Rune Bratseth i forkant av VM i '94, svarte han: «Jeg er mer bekymret over markedsliberalismens fremmarsj i Europa.»

Word!

3 kommentarer

Lars

29.06.2011 kl.22:12

Rundt vm-tider var det en større sak i dagbladet om en av de tidlige norske skistjernene. Han lagde masse bråk fordi han reiste rundt halve året og gikk på ski profesjonelt, selv om han drev en gård resten av året. Han fikk visttnok også penger for å bruke spesielt utstyr. Noe med store trinser.

Jeg gidder ikke å finne det fram, men det er det kanskje andre nørder som gjør hvis de er interessert?

tjoheyy

29.06.2011 kl.22:20

Jeg lurer på en ting. Dersom det hadde vært kommunisme, hvor gode fotballag hadde da fått lønn (type 1 div og oppover?)? Hadde grensen vært den samme i kvinnefotball?

Ørjan

30.06.2011 kl.00:53

Jeg har ikke noe imot at Idrettsutøvere fremmer sine politiske meninger. Så lenge det er deres egne meninger de fremmer og ikke noen som står bak dem med åpen lommebok.

Skriv en ny kommentar

Iver Aastebøl

Iver Aastebøl

25, Oslo

Dette var bloggen min da jeg var leder i Rød Ungdom fra april 2010 til april 2012. Den oppdateres ikke lenger, men fungerer som arkiv.

Kategorier