Irriterende ting på venstresida: Moraliserende vegetarianere

Da jeg fant denne, var den så spot-on at jeg måtte lage meg en ny kategori å blogge om: Irriterende ting på venstresida. Og langt oppe på den lista finnes moraliserende veggiser. Her er moraliserende forsåvidt viktigere enn fraværet av kjøtt. Jeg har vært veggis lenge selv, så har ingen problemer med at folk er det hvis de vil. Men å plage alle andre med det i tide og utide, har jeg derimot problemer med.

Moraliserende vegetarianere er venstresidas misjonærer. De har bare bytta ut Gud med tofu. Sånn sett har jeg samme forhold til vegetarianisme som jeg har til religion - det går helt fint at folk er det, men ikke dytt det opp i trynet på folk. Og viktigst av alt: Ikke føl deg mer radikal fordi du velger brokkoli framfor biff.

Dessuten tror jeg det funker mot sin hensikt, at de moraliserende vegetarianerne fører til at det totale kjøttforbruket går opp, fordi andre folk spiser pølser i protest.

11 kommentarer

Ragni

09.06.2011 kl.23:34

jeg er forsåvidt veldig enig (og liker å tro at jeg er en veldig chillaxed veggis myself), men hadde det ikke også vært fint å nevne fordelene med vegetarisme mens man var igang? miljøfordelene in particular?

kan jo også slenge på at jeg har selv aldri støtt på moraliserende veggiser (kanksje jeg bare har vært heldig? eller partisk?), men overraskende mange moraliserende kjøttetere som skal blande seg i maten min og vifte kjøttstykker opp i ansiktet på meg.

Lars

10.06.2011 kl.00:04

Ragni, jeg vil gjerne spørre deg hvilke miljøfordeler?

Det blir som å personlig la være å kjøre bil for miljøet sin skyld, å nekte å se på porno for kjønnsrollemønstret sin skyld, eller som å ta én armbøyning for helsas skyld.

Ragni

10.06.2011 kl.00:06

Lars:

http://www.dagbladet.no/2009/10/27/nyheter/miljo/klimaendringer/utenriks/klima/8761286/ :)

Ragni

10.06.2011 kl.00:08

og denne forsvant visst, poster den i ny kommentar:

http://www.dyrsrettigheter.no/vegetar/en-u%C3%B8nsket-rapport/

Arnfinn

10.06.2011 kl.01:39

For å svare litt fjåsete om miljø; Miljøet rundt middagsbordet her blir i alle fall grumsete og ugreit om jeg ikke får kjøtt til mat nå og da.

For å si det rett ut, jeg synes ikke tofu er dugende som en erstatning for biff- jeg synes rett og slett det smaker dritt. Jeg synes bønner er greit, til kjøtt. Og det finnes ikke noe verre enn de forbanna moralistene som påstår at folk av min oppfatning ikke har fått tofu tilberedt skikkelig. Jeg aner ikke hvor mange sjanser det har fått i ulike former, tilberedninger osv, men det smaker fortsatt crap.

PS; Det skal sies at rimelig mange i Norge driter på draget med tanke på vegetarmat. De sier de hater slikt tull, mens de gafler i seg Grandiosa original, som ikke inneholder skinke slik disse tror. http://www.dagbladet.no/2008/12/08/magasinet/tilsetningsstoffer/mat/3902813/ Og slik dytter de da i seg noe som ernæringsmessig er ganske så beslekta med tofu.

Tiram

10.06.2011 kl.09:34

Jeg er skjønt enig i at moraliserende veggiser bør ta seg en (kjøtt)bolle, men jeg treffer oftere på irriterende kjøttetere, som prøver å overbevise vegetarianere om at de må spise kjøtt. De kan ta seg en glutenfri rosinbolle bakt med vann og eggerstatning.
(Og jeg eter altså kjøtt innimellom sjøl, sånn til info:)

NoraW

10.06.2011 kl.16:21

Fantastisk, dette er noe jeg har irritert meg mye over. Det er akkurat som du sier, man er mer "politisk korrekt" (noe som er ekstremt viktig for en del folk på venstresida) når man feks. er veggis, eller hvis man boikotter alt mulig rart.

underdunder

10.06.2011 kl.17:49

Er i grunnen enig, men det må jo nevnes at ALLE akker seg når vegetarianere gjør sånn, men jeg f.eks har aldri møtt en eneste kostholdsmoralist som ikke sto på kjøttetersiden. Og det er klart at begge parter hisser hverandre opp ytterligere hele tiden. Liker ikke slik oppførsel fra noen, men det er helt klart ikke svart-hvitt. Nemi representerer ikke flertallet av vegetarianere her i verden...

Hilsen en som liker både tofu og kylling.

Magnus

11.06.2011 kl.00:02

Jeg er enig med deg Iver! Jeg spiser ikke kjøtt, og det er et valg som jeg har tatt og jeg respekterer at andre spiser kjøtt. Men så er det det med moraliserende kjøttetere, som jeg lever med hver dag, de skal hele tiden arumentere mot at jeg ikke spiser kjøtt og de vil aldri respektere det. En gang skrev jeg at jeg skulle ha urteburgere til middag på Facebook, det endte med over 50 kommentarer på den statusen...

Anders Hamre Sveen

12.06.2011 kl.16:34

Alle må så klart ete hva de vil. (Unntatt barn, så klart). Jeg kunne ikke brydd meg mindre om hva andre folk eter.

Jeg kommer sjøl til å ete kjøtt så lenge jeg lever. På det litt mer prinsipielle planet, så er jeg helt uenig med de vegetarianerne som mener at det er galt å ete andre dyr, og mener videre at kjøttproduksjon hører med som en viktig og naturlig del av landbruket.

For øvrig, sånn av bærekraftige hensyn og dette med kortreist mat og slikt, burde jo vi nordmenn ete en del mer fisk og litt mindre kjøtt. Men det er en annen skål...

Lars

18.06.2011 kl.12:41

Ragni, jeg håper du ser dette her, selv om det er lenge siden du skrev.

Du misforstår totalt. Jeg har aldri påstått at det ikke er en potensiell miljø-gevinst i det å ikke spise kjøtt. Det jeg sier er at din personlige kontribusjon er så irrelevant at ikke et gram mindre kjøtt vil bli produsert; en enkelt person er ikke i stand til å påvirke markedet i det hele tatt med mindre denne personen rår over langt større midler enn de som behøves for å konsumere et personlig kjøttforbruk. Derfor min kommentar om én armbøyning.

Videre liker jeg uansett ikke dette som denne enkelte forskeren sier (og, én mann sier dette? Det kan da vanskelig sees på som et paradigme-skifte?). Mennesker spiser både kjøtt og planter.

Noe av poenget med kommunismen slik jeg ser det, er at vi skal akseptere biologien. Alt fra døgnrytme til konsumvaner til prestasjonspress - alt dette ligger for langt unna det livet mennesker er skapt for til at vi noensinne kan bli lykkelige i et slikt samfunn, til tross for den økte, materielle velstanden. Vi må jobbe for å la mennesket være menneske, ikke distansere oss selv mer fra hvem vi er.

Skriv en ny kommentar

hits