Dagens tall: karakterer og utdanning

I dag kom SSB med nye tall for grunnskolekarakterene for elever som gikk ut i 2010. Der kommer det fram en interessant, men kanskje ikke veldig overraskende, sammenheng:

Foreldrenes utdanningsnivå har mye å si for elevenes resultater. Elever med foreldre uten høyere utdanning har i snitt en karakter lavere enn elever der foreldrene har utdanning fra høyskole eller universitet. (Dette varierer selvfølgelig. Les tabellen for nøyaktige tall.)

Rød Ungdom har altså rett nå vi påstår at karakterer går i arv. Og når karakterer går i arv, er det mye annet som følger med: sannsynlighet for frafall i skolen, framtidig inntekt, sannsynlighet for å ende opp som sosialhjelpsmottaker. Sagt med andre ord, er det fortsatt god sjanse for å dø fattig, om du blir født fattig. Og at det samme kommer til å skje med barna dine. Dette er klasseskillene i Norge, svart på hvitt.

Noen synes sikkert klasseskiller er greit, og tenker at hvis folk ikke klarer å ta seg sammen, fortjener man ikke bedre. Eller som sjefen i ISS, en av Norges største bedrifter innenfor renhold, kantinedrift osv, sa det: "Det er frivillig å jobbe her. De kan jo bare ta seg en annen jobb." Men tro meg, med det råkjøret ISS driver på sine ansatte, skaffer de fleste som har muligheten til det seg en annen jobb. Så sitter man igjen med dem som ikke har så mange andre muligheter. Kanskje fordi de arvet foreldrenes utdanning?

Et godt sted å starte, er å gjøre skolen leksefri, for å hindre karakterer i å gå i arv. Men på sikt må man selvsagt kvitte seg med hele klassesamfunnet.

9 kommentarer

www.frikat.blogg.no

17.12.2010 kl.11:02

fet blogg du har ;) skjekk ut www.frikat.blogg.no :D

Jan.Bjørneboe

17.12.2010 kl.11:14

Til Iver Aastebøl!

Hei!

Jeg ser at du uttaler deg frisk om undertegnede og ISS. Helt greitt, men hva med en kopp kaffe for en nærmere prat hos meg.

Uansett; god jul.

Jan

Elly

17.12.2010 kl.12:20

Jeg er åpenbart et unntak av det, for foreldrene mine har kun gått grunnskole, mens jeg fikk 5,2 i snitt på ungdomsskolen, gikk på musikk, dans og drama på videregående og går nå på høgskole som første i min familie.

Jeg enig i at skolen burde være leksefri.

Nina

17.12.2010 kl.12:54

Følte meg litt truffet nå :P Moren min har bare videregående utdanning, og jeg sliter ganske mye på skolen. Er helt enig med at skolen burde være leksefri! Nytter ikke for meg å få hjelp til fks. matte hjemme :/

Trond

17.12.2010 kl.15:12

Ja, la oss vedta at de flinke elevene blir litt dårligere og at de dårlige elevene blir flinkere. RU'er er søte. Stokk dumme, men søte.

God jul.

Øivind

18.12.2010 kl.16:05

@Trond: Du har tydeligvis forstått prinsippprogrammet vårt! ;) Og alt dette gjer vi sjølvsagt fordi vi hatar fridom.

juksinfanteriet

19.12.2010 kl.19:14

cuba er et eksempel på at karakter ikke trenger å gå i arv med 30% analfabeter og 20% med barneskole før rev. men nå et av verdens høyeste utdannede land. det er mulig!

http://iveraastebol.blogg.no/

20.12.2010 kl.10:50

@Jan Bjørneboe: He he, send meg en mail, så skal jeg vurdere kaffetilbudet. Lurer uansett på hvordan du fant dette, googler du deg selv?

Aksel

03.01.2011 kl.13:47

"cuba er et eksempel på at karakter ikke trenger å gå i arv med 30% analfabeter og 20% med barneskole før rev. men nå et av verdens høyeste utdannede land. det er mulig!"

...

......

........Knis.

Dere er søte.

Skriv en ny kommentar

hits