Er du arbeider eller forbruker?

 

De fleste vil vel si at man er litt begge deler. Likevel er det veldig mye fokus på at folk er forbrukere, og veldig lite fokus på at folk er arbeidere.

På TV har man programmer som TV2 hjelper deg og Forbrukerinspektørene, som hjelper folk i kampen mot dårlige håndverkere og lyssky postordreselskaper. Men man har ingen TV-versjon av Arbeidstilsynet, som graver opp de hemmelige adressene til dårlige sjefer, stikker mikrofonen opp i trynet på dem og spør hvorfor de kun bruker ringevikarer og ikke betaler ekstratillegg.

På skolen skal alle elevene kjenne sine rettigheter som forbrukere innen de går ut av ungdomsskolen. Men det er ingen krav til at elevene skal kjenne sine rettigheter som arbeidere. Først på videregående skal man lære litt om LO og NHO, men fortsatt står det ingenting i læreplanene om arbeidsrettigheter. Det betyr at mange går ut av skolen og begynner å jobbe uten å vite noe som helst om hva de har krav på.

Det enorme forbrukerfokuset er litt rart, med tanke på at man bruker mer tid på jobben enn på butikken i løpet av et liv. Resultatet er at mange dårlige sjefer får en lett jobb med å la unge arbeidere jobbe lenger enn de har lov til, på tvilsomme kontrakter eller med lønn som er for lav.

Dagsavisen har skrevet en fin sak om dette i dag, der jeg har sagt noen ord. Løp og kjøp.

RU vil på sin side ha arbeidslivsorientering inn i skolen, for å forberede folk på arbeidslivet og sine rettigheter. Der kunne folk lært hvilke krav de har, og hvordan den norske arbeidslivsmodellen funker.

Andre mener derimot at det ikke skal være noen rettigheter å lære om. Jeg anbefaler alle å lese Unge Høyres program ?Grenser for politikk?. Der går de inn for å vanne ut arbeidsmiljøloven, øke bruken av midlertidige ansettelser og fjerne begrensninger på frivillig overtid. I tillegg vil de fjerne fagforeningsfradraget, bruke flere bemanningsselskaper og fjerne regler om kjønnsbalanse og arbeiderrepresentasjon i styrer. Man får følelsen av at Unge Høyre kun består av arvinger som aldri har jobba.

 

 

11 kommentarer

Jostein

30.11.2010 kl.17:47

1: "På skolen skal alle elevene kjenne sine rettigheter som forbrukere innen de går ut av ungdomsskolen. Men det er ingen krav til at elevene skal kjenne sine rettigheter som forbrukere." hmmm den stemte rett og slett ikkje heilt :)
2: Systemer er satt op til at me blir utdanna til brobrukerar for å få systemet til å gå rundt. Men me må jobba for å tejna penger som me trenge som forbrukar. Dei ivl nokk ikkje at me veit så mykje om kva rettighetar me ar som arbeidar, for då hadde det vore vanskelegare for arbeidgiverane. Me hadde då krevt mykje meir og økonomien hadde ikkje vore heilt som nå. Det er så mykje me burde lera som me ikkje lere.

Iver Aastebøl

30.11.2010 kl.18:06

1: Gikk litt fort der, retta opp nå.

2: Du er nok inne på noe der...

Elly

30.11.2010 kl.20:44

Jeg husker vi hadde besøk av LO på videregående, men før det ante jeg ikke hva det var eller hva det gikk ut på.

Jeg mener at arbeidsrettigheter og plikter burde bli en del av samfunnsfagpensumet på ungdomsskolen. LOs sommerpatrulje avdekker hvert år flere brudd på lovverk, og dette aner de unge ansatte ingenting om at er lovbrudd engang.

John

01.12.2010 kl.00:14

Da kan jo du starte et program, hvor du stikker mikrofonen opp i ansiktene på sjefene. Så trenger du ikke å klage på det. ;)

Syns forøvrig UH sitt program er betydelig mer svelg bart enn RU sitt. Det syns forøvrig mesteparten av Norge også. Ville selvfølgelig ikke skade å lære litt om ens rettigheter på ungdomskolen, men det måtte i så fall kommet under noen av de andre fagene. Man burde ikke ha for mange fag som da vil medføre at man gjør det dårligere i andre fag.

Nynorsk kunne vi for eksempel gjort valgfritt og heller hatt mer "vanlig norsk", eller andre viktige fag.

http://iveraastebol.blogg.no/

01.12.2010 kl.09:52

@John: Forskjellen på RU og UH koker ikke ned til for og mot nynorsk. Hvis du måtte velge: Et arbeidsliv hvor du må jobbe opp mot 13-timers arbeidsdager helt lovlig, være ansatt i vikarbyråer uten å vite om du har jobb i morra og der ingen av de ansatte er representert i bedriftens styre, ELLER et arbeidsliv med seks timersdag, fast ansettelse og arbeiderstyrte bedrifter der du selv får være med å velge din egen sjef? Det er her forskjellen ligger.

John

01.12.2010 kl.12:25

Mente nå ikke at det var forskjellen på UH og RU.

Brage

01.12.2010 kl.13:53

Må si jeg er sjokkert over lemfeldig bruk av andres åndsverk på bloggen din, Iver! Ikke har du kreditert meg som fotograf en gang! :P

Brage

01.12.2010 kl.13:55

Ved nærmere ettersyn ser jeg at det ikke er mitt bilde. Jeg er jo med på det sjøl. :-PpPpPpPp

Iver Aastebøl

01.12.2010 kl.13:58

@Brage: Ja, lurte på hvem som var fotograf. Graver du det opp, skal jeg fikse kreditering:)

Kapitalist

02.12.2010 kl.09:27

"Det er her forskjellen ligger."

Og i at det ene moderpartiet er fullstendig marginalisert av en befolkning som er fullt ut i stand til innse den manglende logikken og idiotien i politikken det står for. Hvis folket ikke vil ha politikken din, er det ikke sikkert det er folket det er noe galt med.

kristine

04.12.2010 kl.21:38

Grunnen til at man ikke lærer om arbeidslivet tidligere er kanskje at de færreste ungdomsskoleelever har jobb. På ungdomsskolen er derimot veldig mange forbrukere og bruker penger de får av foreldre og andre. Derfor syns jeg dagens ordning virker fornuftig. Men er enig i at vi godt kan lære mer om arbeidsrettigheter på videregående.

Skriv en ny kommentar

hits