Misforstått krigsmotstand

En bloggpost kan ikke tilføye mye når det gjelder det grusomme Israel har gjort, derfor skal jeg heller skrive om en nyhet som forsvant litt i går.

For tidlig i går morges, før nedslaktingen på Freedom Flotilla tok over alle nyhetssendinger, rullet det en nyhetssak på TV2, hvor Stefan Heggelund i Unge Høyre foreslo å lage et minnesmerke for falne norske soldater.

"For oss handler dette om tre ting. For det første dreier deg seg om respekt for de falne og for det andre handler det om respekt for de pårørende. Sist, men ikke minst, handler det om å vise anerkjennelse til de norske soldatene som i dag er i utlandet," sa han til TV2.

 

For en gangs skyld skal jeg si meg enig.

 

Det skulle bare mangle at falne soldater får et minnesmerke. Men dette kan ikke bli et minnesmerke over krigføringen i Afghanistan, sånn som Heggelund ønsker seg. Det må være et monument over alle soldatene som har mistet livet i en meningsløs krig. De har blitt sendt til Afghanistan i troen om at de skulle kjempe for fred og demokrati, men har endt opp som brikker i et stormaktspill.


Heggelund frykter at krigsmotstanderne vil ødelegge for planene om et minnesmerke. Dette er en typisk misforståelse om den norske krigsmotstanden: At det først og fremst er soldatene man er sure på. Men dette handler ikke om for eller mot norske soldater. Det handler om for eller mot krigen. Da er det politikerne, ikke soldatene, som må stilles til ansvar. Jeg er ikke sint på soldatene, de gjør sikkert det beste ut av det. Jeg er sint på stortingspartiene som i samla flokk har sendt dem. Dessuten er jeg sint på Unge Høyre, som kynisk bruker døde soldater for å øke oppslutningen rundt krigen.

 

Til høsten kommer den prisbelønnede danske filmen Armadillo på norske kinoer. Dokumentaren slo ned i Danmark med et brak, og Carsten Jensen er blant dem som har berømmet filmen for å gi oss et usminket bilde av krigen. Forhåpentligvis kan den også få liv i den norske debatten om krigen, som i dag dysses ned og ties i hjel av politikere som ikke en gang tør kalle en krig for en krig.


2 kommentarer

Jacob

15.06.2010 kl.11:20

Når det kommer til filmen Armadillo, så vil nok neppe den gi et realistisk bilde av hvordan de norske soldatene har det, hvis den, som du sier "gir et usminket bilde av krigen" for danske soldater.

Danskene er stasjonert i mye mer urolige områder av landet, mens de norske styrkene er plassert i nord, hvor kamphandlinger er mye mer skjeden. Jeg tror at en prat med en av soldatene utplassert i landet kunne ha gjort deg godt.

Iver

15.06.2010 kl.11:55

I dag er det ikke samme skille mellom nord og sør - hele landet er preget av uroligheter. Norske soldater er i snitt i kamphandlinger hver tredje dag, så noen rolig speidertur er det ikke akkurat. Det mener jeg dem som støtter krigen også må tørre å innrømme, og stå for at de støtter krigen likevel.

Jeg har snakka med flere folk som har vært der nede som soldater, og de gir et ganske annet inntrykk av krigen enn mediene formidler. Vi har ikke vært enige om alt, siden de er for at vi har soldater der, men alle sier det samme: At det er frustrerende at politikere og medier i Norge framstiller det vi er med på som mindre dramatisk enn det er, og ikke bruker ordet krig.

Skriv en ny kommentar

hits