Det klasseløse landet

Interessant kronikk i dagens Aftenposten, om påstanden om at arbeiderklassen ikke finnes. Det er utrolig hvordan makteliten i media og politikk lever i en boble og oppfører seg som om Norge kun består av konsulenter, PR-rådgivere, foredragsholdere, coacher, yrkeskjendiser og journalister. En undersøkelse Dagbladet gjorde i 2006 viste f eks at flertallet av stortingsrepresentantene mente de ikke tilhørte noen klasse i det hele tatt. I sterk kontrast mente 90 prosent av vanlige folk at Norge er et klassesamfunn. Representativ demokrati, anyone?

For dem som fortsatt lever i bobla og mener klassebegrepet har gått ut på dato, er dette interessant lesing.

7 kommentarer

Lotte.

26.05.2010 kl.17:40

Jeg sier som Chirag i Karpe Diem: "I Norge har vi klasser og det kalles sosialt lag".

M

26.05.2010 kl.22:45

For å være helt usaklig: Føler du ikke at det i grunn er litt feil at du bruker en bloggportal så kommersiell og korrupt som blogg.no?

Movieman

27.05.2010 kl.01:07

Hvordan du klarer å påpakke "eliten" i Norgen en kollektiv bevissthet og identitet er ironisk. Selvfølgelig er Norge et klasseløst samfunn i det begrepsapparatet dere legger til grunn - jfr. den tradisjonelle inndelingen man fikk med Marx mfl.

Like selvfølgelig er det at det er _store_ sosiale forskjeller, selv i et rikt land som Norge. Men for Guds skyld, slutt å stigmatiser "den norske arbeiderklassen" og "eliten" slik dere driver med. Det er forenklet gruppetenkning, og gjør at dere ikke er annet enn et dogmatisk og irrelevant parti.

Erik Skare

27.05.2010 kl.17:11

Er helt uenig når du sier at Norge er et "klasseløst" samfunn. Selve definisjonen på en klasse er store grupper av mennesker som skiller seg fra hverandre ved den plassen de inntar i et historisk bestemt system for samfunnsmessig produksjon:

- Forhold til produksjonsmidlene

- Ved sin rolle i den samfunnsmessige organisasjon av arbeidet.

- I omfanget av og måten å tilegne seg den delen av den samfunnsmessige rikdommen de rår over.

- Når vi skiller på størrelsen på utbyttet og måten man får det på.

Når vi ser på selve definisjonen av klasser er det rimelig lett å se et klart skille mellom f.eks. Kjell Inge Røkke og en vanlig arbeider på et norsk skipsverft.

Movieman

28.05.2010 kl.15:40

Nei, gode Erik, "klasse" slik du forstår begrepet er en altfor snever, utdatert og først og fremst marxistisk jævla definisjon - som IKKE lenger er relevant i et rettighets- og velferdssamfunn som Norge.

Ironien er total når dere radikale velger å fokusere utelukkende på at individer er slaver av strukturelle faktorer som arbeidsdeling og eierskap av produksjonsmidler. Individet er uendelig mye mer, og med den friheten og valgfriheten vi er så heldige å oppleve her til lands - så er det ikke så rart at dere aldri vinner gehør eller blir ansett som annet enn en gjeng nisser som er prepubertale intellekter på et midlertidig villspor.

But hey, svikter alt - så har du alltid SOS Rasisme.

Even Zedong Døvik

28.05.2010 kl.16:15

Om du ikke synes posisjon og forhold i verdiskapning, et av de mest fundamentale trekka ved ethvert fungerende samfunn, er et plausibelt utgangspunkt for klassebegrepet, utfordrer jeg deg til å finne et annet. Du har åpenbart ikke lest Marx, om du mener klassebegrepet faller på "rettigheter" og velferd.

Ironien her er at du anklager oss for å være opptatt av politikken. Hva folk bruker den ekstra friheten de får med oss, eller friheten forøvrig på, er vi ikke så opptatt av - og det bør ikke du heller være. En annen ting du kanskje bør være mindre opptatt av, er hvor stor oppslutning man får om noe. Typiske, kjedelige ord om oppslutning er ikke så interessant når vi snakker om selve politikken, og jeg tror alle som leser det du skriver vil kjenne igjen den slående tankefeilen (ad populum) du gjør ved å sette innhold opp mot oppslutning.

Iver

02.06.2010 kl.14:26

Movieman: Hvis du nekter for at samfunnet er klassedelt, kan det tyde på at du befinner deg i de høyere lag og helst vil slippe å se ned. Opinion har nettopp undersøkt nordmenns oppfatning av klasser, og finner artige sammenhenger:

Blant dem som har en årsinntekt over 900 000 kroner, er det kun to av fem som er uenig i påstanden om «et betydelig klasseskille». Blant dem med en årsinntekt mellom 300 000 og 400 000 kroner, er det fire av fem som er enige i dette.

Hele undersøkelsen er gjengitt her: http://www.frifagbevegelse.no/politikk_ff/article5139028.ece

Skriv en ny kommentar

hits